Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Optreden Capella Groningen in de Hippolytuskerk.
Capella Groningen zingt Bach (Cantate 150), Lotti (Crucifixus!)
en andere Italiaanse meesters uit de barok.

We kennen natuurlijk allemaal Vivaldi's "De Vier Jaargetijden," en vast ook nog een handjevol andere werken uit de Italiaanse barok, maar in Nederland betekent barok vooral Bach en Händel. We lijken soms te vergeten dat de barok in Italië werd uitgevonden en dat de muziek van deze noordelijke meesters er heel anders zou hebben uitgezien zonder de bijdragen van hun collega's aan de zuidkant van de Alpen.

19102015CapellaGroningen

Onder de bezielende leiding van vaste dirigent Enrique López-Cortón zingt Capella Groningen op 8 november een programma met als titel Reis over de Alpen, waarin een Bachcantate ligt ingebed in grotendeels onbekende koorwerken van Italiaanse tijdgenoten. Prachtige geestelijke muziek zoals een Salve regina en een Magnificat van respectievelijk vader Alessandro en zoon Domenico Scarlatti wordt gecombineerd met zelden uitgevoerde en zeer verrassende barokke madrigalen van Antonio Caldara en Antonio Lotti.

Capella Groningen kan het niet laten om van de laatste componist een werk te zingen dat wel en zeer terecht tot het handjevol werken uit de Italiaanse barok behoort die bijna iedereen kent: het indrukwekkende achtstemmige Crucifixus. Het stuk wordt gezongen in de context waarin het thuishoort: het Credo in F. Met medewerking van barokorkest The Northern Consort.

8 november 2015 Hippolytuskerk Middelstum aanvang 15.00 uur.

Kaarten reserveren op reserveringen@capellagroningen.nl of 0503095698.

Bron & foto Capella Groningen (19 oktober 2015)