Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

De Jouw Energie van Morgen truck.

In het kader van de Duurzame markt van het platform Duurzaam gemeente Loppersum gekoppeld aan de streekproductenmarkt zaterdag 26 september stond op vrijdag 25 september de "Jouw Energie van Morgen truck" al op de parkeerplaats van Ewsum. De groepen 7 en 8 van de drie basisscholen te Middelstum + de Crangeborg school van Stedum hebben de truck bezocht.

27092015Energietruck-1

Terwijl de ene school ging , kwam de andere school er al aan. Eerst kregen ze een witte jas en een veiligheidsbril , als echte laboranten zaten ze te wachten op de instructies. Op een aantal filmpjes werd het probleem van de opwarming van de aarde duidelijk gemaakt. Ze mochten in tweetallen een zonnecel maken. Op twee glasplaatjes , die aan één kant van een geleider was voorzien , moest op de een met een spatel titanium-oxide aangebracht worden en op de andere met een potlood grafiet. Het plaatje met titanium-oxide moest met de föhn verhit worden , daarna werd er met een pipet twee druppels rode thee op gebracht. De twee plaatjes met de goede kant op elkaar plakken. Op de zijkanten electrolyt erop, daarna kon gemeten worden hoeveel de waarde was.

27092015Energietruck-2

Zichtbaar gespannen volgden ze de uitslag. Vaak bleek dat de meiden hoger scoorden dan de jongens. Hoe mooier en gelijkmatiger je de titanium-oxide op het plaatje had verdeeld hoe hoger de opbrengst was. Koning Willem Alexander had het ook een keer gedaan. Zijn waarde was 58 , maar hij deze dag werd hij een aantal keren verslagen.

Een leuk leerzaam bezoek waarin duidelijk werd hoe belangrijk zonne-energie voor de toekomst is. Zelfs een vliegtuig met een piloot heeft een dag en een nacht op zonnecellen gevlogen. De witte jas mocht mee. Soms bleef de jas aan bij het weggaan. Ze vonden het geweldig!

Van dit evenement is een FOTOVERSLAG gemaakt.

Bron & Foto's: St Dorpsbelangen Middelstum (27 september 2015)