Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Open Monumentendag natuurlijk ook in gemeente Loppersum.

In het weekend van 12 en 13 september 2015 is het weer de jaarlijkse Open Monumentendag, een van de grootste culturele evenementen in Nederland. In de gemeente Loppersum zijn meer dan 30 monumenten geopend, verspreid over de hele gemeente. Sommige zijn uitsluitend te bezichtigen tijdens de Open Monumentendagen.

02092015Monumentendag

Wethouder Rudi Slager (Kunst en Cultuur): "Het is een prachtige gelegenheid om een kerk, molen of ander monument te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. In onze gemeente hebben we veel prachtige monumenten en ik vind het geweldig dat van velen de deuren open gaan. Het thema dit jaar is Kunst & Ambacht en daar zijn tijdens de Open Monumentendagen mooie voorbeelden van te zien. Een monument is dé plaats waar beide samenkomen: stucwerk, wandbeschilderingen, metselwerk, glas-in-lood, het zijn voorbeelden van eeuwenoud vakmanschap. De Open Monumentendag is bij uitstek geschikt om dit vakmanschap te tonen en ik ben er trots op dat we dit in onze gemeente kunnen laten zien."

Klassendag
Op vrijdag 11 september, de dag voorafgaand aan de Open monumentendag, vindt in de gemeente Loppersum de Klassendag plaats. Om de jeugd te interesseren voor het cultureel erfgoed organiseert een aantal vrijwilligers van het comité Open Monumentendag Loppersum dit onderdeel. Leerlingen van De Wilster, de Klimopschool en Wicher Zitsema in Middelstum gaan schilderen op Ewsum, oude werktuigen bekijken in molen De Hoop, op bezoek bij zilversmid Lenstra, leren metselen bij Van Hasselt en muziek maken bij Jorens in Middelstum.

02092015KLASSENDAG

Leerlingen van Roemte en de Beatrixschool in Loppersum krijgen een rondleiding in de NH kerk en in molen Zeldenrust. Leerlingen van de Wilgenstee in Zeerijp gaan naar de zilver/goudsmid Van Hulsen en het Archeologisch Informatiepunt in Zeerijp. Leerlingen van de Abt Emoschool in Westeremden gaan naar 't Olde Regthoes in Westeremden, waar ze houtbewerkingsmachines bekijken en het bouwen in vakwerk.
Leerlingen van de Wirdumerklimmer in Wirdum bezoeken de Kloostermolen in Garrelsweer, waar ze uitleg krijgen over oude gereedschappen.

Meer informatie: www.openmonumentendag.nl 

Bron: Gemeente Loppersum (2 september 2015) foto toestel Archief