Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Inspectie schoorstenen begonnen!

Centrum Veilig Wonen start met het versterken van woningen en gebouwen die dat het meest nodig hebben, in het gebied met het grootste risico op aardbevingen. Het Ministerie van Economische Zaken heeft uitgangspunten geformuleerd die bepalen welke woningen en gebouwen versterken het meest nodig hebben:

17082015Schoorsteeninspectie-1


We werken vanuit de kern van het aardbevingsgebied naar buiten. We starten in de gemeente Loppersum, waar de kans op de meeste en zwaarste bevingen het grootst is. Bouwkundig versterken begint bij gebouwen die het minst sterk zijn. Het ene gebouw is van zichzelf sterker dan het andere. Dit is afhankelijk van veel variabelen, onder andere de bouwwijze, de staat van onderhoud en de gebruikte materialen.
We richten ons op kwetsbare gebouwonderdelen die door hun vorm kwetsbaar zijn en bij een (zwaardere) aardbeving mogelijk kunnen vallen en daardoor schade of letsel veroorzaken. Dit zijn bijvoorbeeld schoorstenen of ornamenten.

17082015Schoorsteeninspectie-2


Om te bepalen wat nodig is om woningen en gebouwen veiliger te maken, worden inspecties uitgevoerd. Vanaf de straat en waar nodig uitgebreide inspecties aan de buiten- en binnenzijde van een gebouw.

Bron: CVW.nl (17 augustus 2015) foto toestel Jannes Klaassen