Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

In gesprek met Minister-President Wiebe Klijnstra

Aan het eind van de middag had onze redactielid Abe Kampen een gesprekje met de Minister-President van de Vrijstaat Noord, Wiebe Klijnstra. Er werd teruggeblikt op de afgelopen dagen en alvast vooruitgekeken naar de komende periode. Onderstaand een verslag van het gesprekje

Het idee achter Vrijstaat Noord, is dat iets dat recentelijk is ontstaan of speelde dat al langere tijd?
"Ongeveer drie jaar geleden werd al eens een idee in deze richting naar voren gebracht. Echter, de tijd was er nog niet rijp voor. Men wilde er bij RTV Noord nog niet aan. Nu is dat wel het geval. We wilden eens iets geheel anders dan bijvoorbeeld “Het leukste dorp van Groningen”. Vrijstaat Noord is een project door en voor Groningers. We gaan in gesprek met en over onszelf. Kan wat wij willen? Wij Groningers staan niet zo snel op de barricaden. Nu kan dat in de fictieve Vrijstaat Noord. Het mooist zijn de spontane verhalen. Allerlei ideeën en mogelijkheden worden aangedragen. Maar het is ook interessant om te praten over waarom een Vrijstaat Noord wel of niet reëel is."

Is het project tot nu toe verlopen als je gedacht had?
"Ik ben in positieve zin aangenaam verrast. In voorgaande jaren was er altijd veel voorpubliciteit wanneer RTV Noord de provincie in trok. Deze keer was dat helemaal niet het geval. Ik ben begonnen met een tentje en een vlag. Zie wat er nu allemaal al staat. De mensen voelen zich erbij betrokken en zien het als een uitdaging een bijdrage te leveren. We zijn al veel verder dan vooraf gedacht. Dat is bijzonder plezierig om te consteren."

Hoe is je ontvangst in Middelstum geweest?
"Ik kom regelmatig in Middelstum voor reportages. De indruk die Middelstum tijdens de versies van “Het Leukste dorp van Groningen” heeft achtergelaten is geweldig. Dit soort projecten vraag veel zelfwerkzaamheid en dat is hier geen enkel probleem. Niets is teveel. De lokale bevolking moet de basis leggen voor het slagen van het project. En dat lukt uitstekend. Voorbeelden zijn het plaatsen van de tent van de Tentboys (fungeert als bioscoop), het beschikbaar stellen van een podiumwagen door Jan Gast, het beschikbaar stellen van brandhout door Kees de Bont, het tonen van de film “De reddding van Groningen” door CBS De Klimop. Het enthousiasme vanuit het dorp is groot. Zo wordt er gekookt en is het beschikbaar stellen van koffie en drankjes geen enkel probleem. En vergeet ook niet de mensen van Werkpro die er alles aan doen om het de organisatie en de bezoekers naar de zin te maken. Geweldig."

Wat is je tot nu toe het meest bijgebleven?
"Dat is het tentverhaal. CBS De Klimop bood aan een film te vertonen. Daarvoor moet het donker zijn. Binnen een half uur waren De Tentboys ter plekke en werd er een tent als bioscoopzaal gereed gemaakt. En natuurlijk ook de podiumwagen. Niks is hier teveel. De spontaniteit is super. En je verneemt ook dat de mensen trots zijn erbij betrokken te zijn. Grote en kleine bijdragen in welke vorm dan ook zijn aan de orde van de dag."

Hoe zijn de afgelopen nachten in het Middelstummer bos geweest?
"Ik heb prima geslapen. De eerste nacht alleen en de afgelopen nacht stond de Kloukste Groninger van het afgelopen jaar, Bert Burema, in een tentje naast me. De komende nachten zullen ook weer wat mensen blijven overnachten."

Hoe lang gaat Vrijstaat Noord door en wie verwacht je nog?
"We gaan door zolang er belangstelling en aanloop is. Maar daar maak ik me na de afgelopen dagen helemaal niet ongerust over. We kunnen nog wel even vooruit. Vooraf had ik verwacht dat actievoerders zich ook wat meer zouden laten horen. Je kunt nu toch in een ludieke setting een serieuze toon laten horen."

Wil je nog iets kwijt aan de bezoekers van Middelstum-Info?
"De ontvangst in Middelstum is geweldig geweest. Eigenlijk hadden we niet anders verwacht na de edities van “Het leukste dorp van Groningen”. Er was vooraf maar een kleine groep mensen geïnformeerd. We hebben natuurlijk wel gekeken wat er allemaal in het dorp is te verkrijgen en of er bijvoorbeeld mensen en verenigingen zijn die een bijdrage zouden kunnen leveren. Het is een geweldig mooie plek waar veel fietsers en wandelaars gebruik van maken en waar je mooie plaatjes kunt schieten. Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer heeft ons over deze plek getipt. En natuurlijk hebben we ook voor een plaats gekozen die wel publiciteit kan gebruiken. Wat dat betreft zitten we hier midden in het episch centrum. Er gaat de komende dagen nog van alles gebeuren. Ik nodig iedereen uit om eens een kijkje te komen nemen. Je zult dan vast vaker langskomen."

 

Bron: Team Middelstum-info (5 augustus 2015) foto toestel Abe Kampen