Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Spectaculair popconcert in de Hippolytuskerk.

Op zondag 16 augustus geven Marjon Strijk (sopraan) en Henk Veldman (orgel) een spectaculair popconcert in de Hippolytuskerk te Middelstum. Ze brengen een programma met uitsluitend popmuziek. Tophits van Queen, Abba, Dire Straits, Sting, Adele, Supertramp en vele anderen. Dit programma is reeds in Amersfoort twee keer uitgevoerd onder grote belangstelling. Het enthousiasme van het publiek was zo groot dat er reeds plannen zijn om een cd uit te brengen, maar live horen is natuurlijk nog veel mooier.

Het idee om een popconcert voor orgel en sopraan te geven, is vorig jaar ontstaan. Henk werd gevraagd een bijdrage te leveren aan het benefietconcert om geld in te zamelen voor de toen nog spoorloos verdwenen Amersfoortse meiden Kris en Lisanne. Onderdeel van het programma was de prachtige song van Carole King 'You've got a friend'. Ook is toen 'Fragile' van Sting gespeeld. Dit sloeg aan en al spoedig werd Henk gevraagd tijdens een andere gelegenheid een muzikale bijdrage te leveren met een aantal popsongs. Daarna kwam het idee om er een concert mee te vullen en aangezien de liederen nog veel beter tot zijn recht komen als ze gezongen worden, is Marjon gevraagd hieraan mee te werken. Een oude wens van haar kwam in vervulling.

05082015MarjonHenk


De kracht van popsongs is gelegen in het feit dat menselijke emoties zonder enig voorbehoud worden bezongen. Soms rauw, soms verfijnd, soms ordinair, maar altijd met de bedoeling open en eerlijk te zijn. Transparant te zijn, daar waar kerkmuziek nogal eens de neiging heeft in verheven en gestileerde taal te spreken. Popmuziek is als het ware tastbaar en spreekt daarom veel mensen, met name jongeren, aan.

Dat ook het kerkorgel daar een rol van betekenis in kan spelen is niet nieuw. Louis van Dijk speelde in de jaren 70 een lp vol met hits van The Beatles, en ook tegenwoordig zijn er klassiek geschoolde musici (zoals Bert van den Brink) die jazz en pop op het orgel spelen. In Middelstum waren we jaren verwend met de swingende speelstijl van organist Kees Steketee. Het is dus niet nieuw, maar wel is de combinatie van kerkorgel en onversterkte zang uniek.

Na twee zeer succesvolle concerten zijn Marjon en Henk verheugd ook in Middelstum op te treden. Het concert begint om 19.30 uur en de toegang is € 8,-- (kerk open om 19.00 uur).

Bron & foto's: Henk Veldman (5 augustus 2015)