Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Lid Historische Vereniging Middelstum schrijft boek.

In september 2015 verschijnt het boek 'Zestien vierkante meter. Arbeiderswoningen op Groninger dorpen 1900 – 1950'. De schrijver, Joop Tilbusscher, begon zes jaar geleden met een onderzoek naar de bouwontwikkeling van Middelstum vanaf 1900. Eerst ging zijn interesse naar het werk van zijn voorvaders, drie architecten uit Middelstum, van wie de ontwerpen de aanblik van de dorpskern nog steeds bepalen.

Het rijke archief van Middelstum leverde meer vondsten op, waarbij de sociale ontwikkeling naar voren sprong. Op die lijn zette Joop Tilbusscher zijn onderzoek voort, ook in andere dorpen en gemeenten. Het boek dat nu verschijnt richt zich speciaal op de ontwikkeling van arbeiderswoningen. Het eerste deel gaat terug naar 1900 en vertelt over barre woonsituaties die toen bestonden. De eerste, voorzichtige, aanpak van Middelstum komt daarbij uitgebreid aan bod. Dan volgen de eerste woningwetwoningen, die met name in Hoogkerk en Bedum een succes waren. De 'plaatsjes', de landarbeiderswoningen met een schuurtje, leveren een bijzonder verhaal op. De ontroerende geschiedenis in Middelstum wordt gedetailleerd beschreven en vergeleken met Uithuizen waar, zo dichtbij, alles heel anders liep. In de dertiger jaren lag de sociale woningbouw stil, terwijl particulieren topstukken lieten bouwen. Het werk van S.A. Veenstra komt daarbij aan bod,niet alleen met foto's, ook met een bijzondere vergelijking van bouwkosten.

30072015Zuiderstraat

Aan de Zuiderstraat staan twee rijtjes van zes huizen, met drie blokjes boven de voordeur. Het zijn de goed onderhouden, maar bescheiden herinneringen aan een groot naoorlogs bouwproject: het 1000-Woningenplan. De burgemeester van Ulrum, oud-verzetsstrijder Huib Ottevanger, wist in 1950 binnen enkele weken 30 gemeenten achter zijn plan te krijgen en Middelstum was daarbij. Twee jaar later stonden er 1100 woningen, verspreid over heel Groningen. Het tweede deel van het boek vertelt deze uitzonderlijke geschiedenis met zijn successen en zijn problemen.

Het boek, groot formaat, 160 pagina's, veel foto's in kleur, ligt in september in de boekwinkel voor een 'arbeidersprijs' van € 16,00. De Historische Vereniging Middelstum biedt u de mogelijkheid tot voorintekening, de prijs is dan € 14,50.
Inschrijvingen mag u mailen naar: info@historischeverenigingmiddelstum.nl.

Bron & foto: Historische Vereniging/Joop Tilbusscher (30 juli 2015)