Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

De Plastic Madonna.

In de maand april hebben de scholieren van de basisscholen in de gemeente Loppersum zwerfflesjes uit de natuur verzameld. Loppersum was één van de twee verzamelpunten in onze provincie. Ze hebben in één maand 253 flesjes verzameld. Twee leerlingen van de Wilster in Middelstum mochten met RTV-Noord een interview houden. Daarin vertelden ze het belang van "Geen zwerfvuil in de natuur". Wat toch nog gevonden wordt, daar iets moois van maken. De landelijke stand staat nu half juli op 20.000 stuks. Er zijn 150 verzamellocaties in ons land.

23072015PlasticMadonna


"Wij mensen zijn zo sterk dat we de Aarde kunnen redden!" 

Dat waren de laatste woorden van Wubbo Ockels die hij aan ons richtte, "... zelfs iets kleins is belangrijk". Met dit project willen we bewijzen hoe ongelofelijk sterk de mensheid is en hoe belangrijk die kleine bijdragen zijn. De Plastic Madonna wordt een beeld van een moeder die haar kind borstvoeding geeft. Het is gemaakt van gerecycled plastic zwerfafval en circa 12 meter groot. Dit beeld zal in 2016, tijdens de Olympische Spelen op het strand van Rio de Janeiro worden geëxposeerd. We willen dat iedereen ter wereld gaat begrijpen dat plastic zwerfafval in de voedselketen terecht komt. We willen laten zien dat plastic waarde heeft en dat je er nieuwe dingen van kunt maken. Maar bovenal is de Plastic Madonna een project om de enorme kracht van de mensheid te tonen. Wij zijn zo sterk en talrijk dat we door allemaal slechts één kleine dingetje te doen – bijna niets dus – grootse dingen kunnen bereiken en dat willen we met de Plastic Madonna graag bewijzen.

23072015PlasticMadonna-2

Peter Smith van Stichting Klean, is als oud-inwoner van de voormalige gemeente Middelstum, de kunstenaar achter dit project. Met hulp van alle twaalf provincies in Nederland wil de stichting zoveel mogelijk mensen elke dag minstens één stukje zwerfvuil, een zogenaamde #zwerfie, op laten ruimen. Dit heeft alles te maken met de plastic soep: elk jaar komt er in de oceanen vijf miljard kilo aan plastic bij. (wat ontzettend veel) "Als een kwart van alle mensen elke dag circa 20 gram, het gewicht van een klein PET-flesje, plastic zwerfafval opruimt, dan komt er niets meer bij!" en is onze natuur veel gezonder.

Bron & foto's: Stichting Dorpsbelangen Middelstum (23 juli 2015)