Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

"Kiek"... een rijksmonument.
Rijksmonument bijna onzichtbaar.

Mentheda is een herenhuis uit 1896. Het huis is een rijksmonument. In 1890 kwam Jakob Vinhuizen, bekend als samensteller van de Stads- en Dorpskroniek, in het bezit van het borgterrein, de 'Menthedawierde'. De oude borg Mentheda die daar eeuwenlang stond was al in 1738 gesloopt. De Menthedawierde werd afgegraven. Niet op de oude plaats, maar aan de overzijde van de weg liet Vinhuizen in 1896 een nieuw Mentheda bouwen, waarschijnlijk door architect Oeds de Leeuw (1839-1919) uit Loppersum, in een eclectische stijl. In 1934 heeft er een verbouwing plaatsgevonden onder leiding van architect S.A. Veenstra (1897-1981) die het aanzien van de villa nauwelijks heeft veranderd. Zowel de landschapstuin (slingertoene) als de villa en het toegangshek zijn beschermde monumenten. (bron RTV Noord)

16072015Mentheda-0

Afgelopen week stond er op de " Twitter site" van RTV Noord een prachtige foto van Mentheda. Het was een foto van een aantal jaren geleden. De villa was toen vanaf de openbare weg nog heel goed zichtbaar. Op dit moment zijn de bomen en bossen dermate groot dat het de villa bijna niet meer te zien is. Dat is voor de liefhebbers van oude panden natuurlijk jammer want een Rijksmonument is ervoor om bewonderd te worden.

16072015Mentheda-2

De 125 jaar oude villa staat op de lijst van Rijksmonumenten. Er staan maar liefst 31 panden / gebouwen uit Middelstum op deze monumentenlijst. Panden en gebouwen die ons dorp net even mooier maken. Panden waar we trots op mogen zijn.

16072015Mentheda-1

Op de rijksmonumentenlijst (google) staat precies beschreven om welke 31 panden in Middelstum het gaat.

We willen graag al die monumentale panden uit Middelstum op de foto. Mooi voor nu, maar nog mooier voor later..

We hebben dan ook een fotowedstrijd uitgeschreven met als titel:

"Kiek ...een Rijksmonument"

Tijdens de monumentendagen op 12 en 13 september hopen we een mooi compilatie van alle foto's op onze site te kunnen plaatsen.

En dan hopen we natuurlijk dat alle 31 panden er bij zijn.

Want een Rijksmonument mag GEZIEN worden!

Voor de drie mooiste foto's is er een leuke prijs. Een deskundige jury zal de prijswinnaars bekend maken.

Foto's kunnen verstuurd worden via het contactformulier.

Veel succes!

KLIK HIER voor nog meer foto's.

Bron: Team Middelstum-info (16 juli 2015) foto toestel Jannes Klaassen