Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Gevelsteen weer terug geplaatst.

Tijdens herstelwerk, als gevolg van de aardbevingen aan de gevel van de schuur van Kerkstraat 19, werd de aannemer verrast door een grote steen die in de muur was gemetseld.

21062015Gevelsteen-1

Detail van hoe de steen was.

De steen met een afmeting van 40 bij 50 cm gaf zijn geheim na verwijdering prijs, het bleek een Bentheimer zandsteen te zijn met de gehele familie Wiersema er in gebeiteld .Tijdens de nieuwbouw van de schuur in 1874 is de steen uit de oude gevel gehaald en herplaatst in de binnenmuur en zodanig dat de tekst niet te zien was.

21062015Gevelsteen-2

Letters worden zichtbaarder gemaakt.

De bewoner Paulus Morssink belde met Kees Geut van de Historische Vereniging en vroeg hem of hij er raad mee wist. Na een kort onderzoek en een beetje beitelen bleek dat het wel weer in redelijke staat terug was te brengen.

21062015Gevelsteen-3

Letters worden zichtbaarder gemaakt.

De steen was door de jaren heen vele malen geschilderd en de verf was alleen te verwijderen op de ouderwetse manier, heel voorzichtig letter voor letter uit te beitelen. Dit was een klus waar wel wat geduld voor nodig is maar het is wonderwel goed gelukt.

21062015Gevelsteen-4

De letters worden zwart geschilderd.

Het jaartal was nog wel een struikelblok maar met hulp van Bertus Onderwater, steenhouwer uit Schouwerzijl, is ook deze weer tevoorschijn gekomen. De ondergrond is opnieuw in de verf gezet en daarna zijn de letters weer met een penseel zwart geschilderd en kon de steen vrijdagmiddag 19 juni weer worden terug geplaatst.

21062015Gevelsteen-5

De steen is terug geplaatst in de gevel.

Bron en foto's: Historische Vereniging Middelstum (21 juni 2015)