Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Buurten bij boeren biedt een kijkje
in de stallen en op de velden.

 

Onder het motto 'Kom buurten bij boeren!' stellen enkele boerderijen hun bedrijf open op zaterdag 6 juni a.s. van 13.00-17.00 uur. Tussen Fraamklap en Ter Laan is er die middag van alles te zien op het gebied van akkerbouw, melkveehouderij, pluimvee, zorg op de boerderij en een particuliere tuin. De boeren en bewoners bieden een kans het Groninger weidse platteland te komen bekijken, te proeven en te ervaren.

24052015Buurtenbijdeboer

Klik op het plaatje voor een groot exemplaar.

Voor jong en oud zal er op deze ochtend iets te doen zijn op de vijf locaties tussen ´Fraam en Ter Laan´. Welke gewassen staan er in het veld? Hoe zorgt de pluimveehouder voor gezonde kippen die dagelijks een heerlijk eitje leggen? Wat eten koeien zodat ze elke dag melk kunnen produceren? Naast de drie open landbouwbedrijven is er een voormalige boerderij met een bijzondere tuin opengesteld, die zeker een kijkje waard is. Op zorgboerderij Fraam van Stichting Sprank, waar dagbesteding wordt geboden aan verstandelijk beperkten is het terras open en kan de meubelmakerij en winkeltje worden bezichtigd.

Er is geen volgorde of route. Om niets te missen liggen voor alle bezoekers flyers met een kaartje klaar op de vijf boerderijen. De families geven rondleidingen en voor kinderen is er ook veel te zien, zoals kalfjes en het verpakken van eieren. Met een quiz kan de kennis over de boeren en hun dieren en gewassen worden getest. Deelnemende bedrijven liggen op korte afstand van elkaar zodat het zeer geschikt is voor een leuk en actief middagje fietsen. De boerderijen zijn gelegen aan de Fraamweg en de Halteweg (Middelstum) en Ter Laan (Bedum).

"Buurten bij boeren" is een initiatief van LTO Noord afdeling Fivelingo, waarin boeren uit de gemeente Loppersum, Appingedam en Delfzijl verenigd zijn. Op deze open boerderijdagen en -avonden laten de agrariërs zien wat er op hun bedrijven gebeurt. Jaarlijks is er een nieuwe editie van "Buurten bij boeren", steeds in een ander dorp.

Op Facebook heeft ´Buurten bij Boeren´ een eigen pagina.

Bron en foto: Jozien Reinders-Prins (24 mei 2015)