Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Grote opbrengst voor project Plastic Madonna.
Project Plastic Madonna succesvol in gemeente Loppersum

Leerlingen van een groot aantal basisscholen in de gemeente Loppersum hebben in een maand tijd maar liefst 251 plastic flesjes uit wegbermen en openbaar groen opgeraapt en ingeleverd op school. Ze deden op initiatief van het Platform Duurzaam Loppersum en de Stichting Dorpsbelangen Middelstum mee aan het wereldwijde project Plastic Madonna.

Plastic Madonna-verzameldoos bij de scholen
De gemeente Loppersum had bij de basisscholen Plastic Madonna-verzameldozen geplaatst waar de leerlingen de gevonden plastic flesjes konden inleveren. Van alle wereldwijd gevonden PET-flesjes worden uiteindelijk puzzelstukken geprint met behulp van een 3D-printer. Daarmee wordt stap voor stap een metersgroot Plastic Madonnabeeld in elkaar gezet om te exposeren bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. De gemeente zorgt ervoor dat de flesjes bij de organisatie van de Stichting Klean terechtkomen.

Wethouder Bé Schollema van Duurzaamheid en Milieu is blij met dit resultaat: "De problematiek van plastic zwerfafval dat in het milieu terechtkomt, denk aan de plastic soep in de oceanen, wordt met dit project goed onder de aandacht gebracht. Door dagelijks één stukje zwerfafval op te ruimen kan al veel resultaat worden behaald. Ik ben dan ook blij dat deze scholen in onze gemeente meegedaan hebben en ik wil ze bedanken voor hun inzet. Wanneer het Plastic Madonnabeeld in 2016 tijdens de Olympische Spelen op het strand in Rio de Janeiro staat, dan is dat deels 'made in Loppersum!"

22052015plasticmadonna

Plastic Madonnabeeld
De Plastic Madonna in Rio de Janeiro wordt een beeld van ongeveer twaalf meter. Het is een liggende vrouw die haar kind de borst geeft, gemaakt van gerecycled plastic zwerfafval, om aan te geven dat plastic zwerfvuil uiteindelijk in onze voedselketen terechtkomt. Bovendien wordt met het beeld duidelijk gemaakt dat plastic ook waarde heeft en dat er nieuwe dingen van te maken zijn.

Elke dag een #zwerfie opruimen
Peter Smith van Stichting Klean, is als oud-inwoner van de gemeente Loppersum (Middelstummer) kunstenaar achter dit project. "Met hulp van alle twaalf provincies in Nederland willen we zoveel mogelijk mensen elke dag minstens één stukje zwerfvuil, een zogenaamde #zwerfie, op laten ruimen. Dit heeft alles te maken met de plastic soep: elk jaar komt er in de oceanen vijf miljard kilo aan plastic bij. Als een kwart van alle mensen elke dag circa 20 gram, het gewicht van een klein PET-flesje, plastic zwerfafval opruimt, dan komt er niets meer bij!"

Bron & foto: Gemeente Loppersum (22 mei 2015)