Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

"Het Hogeland is mij dierbaar"

Pauline Broekema houdt op maandagavond 4 mei aansluitend aan de herdenking op het Concordiaplein een toespraak in de Hippolytuskerk te Middelstum; aanvang omstreeks 20.15 uur.

In haar boeken speelt de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol. Nos verslaggeefster Pauline Broekema is naast journalist ook schrijfster. Op maandagavond vier mei zal zij in Middelstum, in de Hippolytuskerk, aansluitend aan de dodenherdenking op het Concordiaplein, een lezing geven onder de titel "Dit is het". Pauline Broekema: "Ik verwerk in de speciaal voor de herdenking in Middelstum geschreven voordracht onder meer mijn ervaringen na het uitkomen van Het Boschhuis, mijn laatste boek. Ik krijg erg veel reacties over wat ik schrijf over Indië, over mijn familie en de periode tussen de twee wereldoorlogen. Maar ook over de bezetting. Daaruit blijkt maar weer dat het verhaal van de oorlog nooit compleet is."

20042015PaulineBroekema

Pauline Broekema, foto: Jörgen Caris

Pauline Broekema werd in 1954 geboren in de stad Groningen. Ze groeide op in een huis vol boeken. Dagelijks werden tenminste vijf kranten gelezen. Een opvoeding in de gereformeerde traditie "onderzoekt alles en behoudt het goede", legde de basis voor een brede belangstelling. "Ik wil nog steeds alles weten."
Na het eindexamen havo ging ze de journalistiek in. Werkte bij Boom Pers, het Noordhollands Dagblad en Hier en Nu radio van de NCRV. Sinds 1984 is ze redacteur-verslaggever bij de NOS. Daarnaast schrijft ze. "Het schenkt me de extra verdieping waar ik naast mijn baan bij het Journaal behoefte aan heb."

In 2001 verscheen van haar hand het boek "Benjamin. Een verzwegen dood". Daarin schetst ze rond haar joodse naamgenoot Benjamin Heiman Broekema het joodse leven op het Groninger platteland. En hoe het werd weggevaagd. "Zoals dat overal gebeurde. Zoals bijvoorbeeld de familie Van Haren van de Brouwersweg in Middelstum werd weggevoerd en in Auschwitz werd vermoord." Later verscheen het samen met collega Helma Coolman geschreven boek "In het puin van het getto" over het onbekende kamp Warschau.

In mei 2013 hield ze voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam in de Nieuwe Kerk de jaarlijkse voordracht. En vorig jaar kwam "Het Boschhuis" uit. Het boek ontving lovende recensies en is inmiddels toe aan de vierde druk. De NRC gaf het vier sterren en noemde het "dramatisch en meeslepend", dagblad Trouw oordeelde: "Met haar stijl en gevoel voor detail weet Broekema aangrijpende beelden uit de geschiedenis tevoorschijn te toveren"

Pauline is getrouwd, moeder van drie kinderen en woont in het Gooi maar komt veel in Groningen. "Vooral Het Hogeland is mij dierbaar. We hebben toen de kinderen nog klein waren er heel veel vakanties doorgebracht. Ik wilde dat ze mijn liefde voor één van de prachtigste streken van Nederland zouden delen. En ook zij houden er nu van. Kennen de dorpen. Warffum, Usquert, Uithuizen, Baflo, Kantens, Middelstum... Ze weten dat er naast het eiland Rottum ook een Gronings dorp is dat zo heet. Ze kennen de fietsroutes. En hebben van mij gehoord wat er gebeurde in de bezetting. Ook daarom vind ik het bijzonder dat ik deze vierde mei de lezing in Middelstum zal houden."

Meer informatie: www.paulinebroekema.nl. Drogisterij Marja in Middelstum heeft "Het Boschhuis" van Pauline Broekema op voorraad.

Bron: het 4-Mei Comité Middelstum (27 april 2015)