Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

De tweede wereldoorlog heeft me altijd al geboeid.
Canadese oorlogsveteraan komt naar Middelstum.

Wil je je nog even voorstellen?

Ties Groenewold, een 23 jarige hovenier uit Middelstum die zich in zijn vrije tijd vooral bezig houdt met lokale oorlogs geschiedenis, fotograferen en metaaldetectie.

16042015Oorlogsmuseum-4

De vorige keer dat we je spraken voor Middelstum-info was je op zoek naar spullen uit de oorlog van Middelstum en omgeving. Heb je daar nog reacties op gehad?

Ik heb het een en ander mogen ontvangen van mensen, vooral persoonsbewijzen en bonkaarten. Ook enkele documenten mbt. luchtbescherming en wat andere spullen die gebruikt zijn in de oorlog.

Middelstum is deze maand precies 70 jaar gelden bevrijd. We lezen en zien er veel over. Waar komt jouw fascinatie (als jonge kerel) vandaan voor de tweede wereld oorlog?

16042015Oorlogsmuseum-5

Al vanaf dat ik drie, of vier jaar oud was heeft de oorlog mij geboeid, geschiedenis in het algemeen wel. Pas sinds een dikke 5 jaar is het echt begonnen toen ik ontdekte dat er behoorlijk wat bunkers in de provincie stonden. De uitwerking die dat op mij heeft gehad kan ik niet helemaal uitleggen, wellicht de vergankelijkheid en de historie achter het bouwwerken, het hoe, wat, waar, waarom aspect. Dur er geen vast antwoord op te geven. Na verloop van tijd ga je steeds dieper in op de materie en begin je met spullen te verzamelen uit die periode. En dat ging van kwaad tot erger, wat uiteindelijk heeft geresulteerd in een museum.

Middelstum is straks een heus oorlogsmuseum rijker. Een tijd gelden vertelde je ons er al over op deze site. Het museum is nu klaar wat valt er allemaal te zien?

Vooral Duitse spullen uit oorlogstijd, omdat daar mijn hoofd interesse ligt. Niet uit nationaal socialistisch aspect, maar gewoon een sterke interesse. Verder het een en ander wat met de bevolking in oorlogstijd te maken heeft, een stukje bevrijding en ook geallieerde items. Tot slot bodemvondsten mbt. oorlog. Zowel Duits als Canadees.

16042015Oorlogsmuseum-1

Waar is het museum gevestigd en hoe heb je dit kunnen realiseren? Het kost toch nogal wat zo'n vertimmering?

Het museum bevindt zich in de schuur van het huis waar ik woon. De realisatie heb ik geheel uit eigen zak kunnen betalen doordat ik het afgelopen jaar behoorlijk wat gespaard heb en meer malen geluk gehad heb met het verkopen van fotoalbums uit oorlogstijd. Goedkoop ingekocht en vaak voor 4, 5 x zoveel weer verkocht. Bouwvakkers zijn er niet aan te pas geweest. De gehele verbouw van de ruimte heb ik samen met mijn vader gedaan die op alle aspecten van verbouw wel handig is, wat ook enorm scheelt.

Waarom wordt het juist op 18 april geopend?

Middelstum werd op 20 april bevrijd door de Royal Canadian Dragoons en de eerste Canadese verkenners werden al op 19 april waargenomen in het dorp. Zij verschuilden zich toen voor de toren van de hervormde kerk. Op dat bewuste moment was er nog een beschieting gaande vanuit Borkum. De zware 28cm. batterij ''Coronell'' bestookte toen het dorp. Gedoeld op enkele Canadese verkenners die in de toren van de gereformeerde kerk zaten. Maar gezien 20 april een gewone werkdag is en 19 april een zondag leek het mij beter de opening op de 18e te doen. Zo kan ik het hele weekend mijn museum open stellen voor publiek.

16042015Oorlogsmuseum-2

Kunnen we nog een bijzondere opening verwachten? En wie gaat het openen?

Er zal geen speciale opening zijn, hoe ik dit ga doen op zaterdag 10:30 vraag ik mij ook nog af. Het zal zich zelf wel wijzen denk ik. Bijzonder wordt het zeer zeker wel want er komt een Canadese veteraan genaamd Stanley Butterworth. Stan, of Stanley zat samen met zijn broer Fred Butterworth in het Canadese leger bij het ''Fort Garry Horse Regiment''. Samen hebben zij gevochten in Groningen. Fred is helaas niet ver gekomen, hij was op 13 april 1945 de eerste gesneuvelde Canadees van de gevechten om Groningen. Zijn tank werd kapot geschoten op de Paterswoldseweg. Stanley is al een tijdje aanwezig in onze provincie i.v.m. alle oorlogsactiviteiten. Door de inzet van het Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen is het mogelijk gemaakt dat deze veteraan hier is.

Wat is je meest kostbare / emotionele museum stuk?

Een Duitse parachutisten medaille die hier gevonden is in het dorp. Ook een recentelijk verkregen foto van een Duitse Kriegsmarine soldaat voor de Asingapoort is mij zeer kostbaar. Die foto iets, waar ik als verzamelaar van oorlogsfoto's van de provincie dagelijks naar op zoek was en na drie jaar gevonden had. Tussen al die 17 miljoen Duitse soldaten heb ik er een gevonden die in Middelstum is geweest. Een uitvergroting van deze foto is in het museum opgenomen.

16042015Oorlogsmuseum-3

Wat zijn de openingstijden/dagen.

Vaste openingstijden/dagen heb ik niet. Per periode bepaal ik een x aantal dagen die mij geschikt lijken om het museum open te doen. Hieronder de data die al zijn vast gesteld. Tevens op afspraak geopend.

18 april 10:30-17:00 (Opening)
19 april 10:30-17:00
25 april 10:30-14:00
5 mei 10:30-17:00
16 mei 10:30-17:00
17 mei 10:30-17:00

Wil je verder nog iets kwijt?

Mochten mensen nou thuis nog iets hebben uit oorlogstijd en er gebeurt niks mee? Of misschien wilt u er gewoon van af? Wellicht is het wat voor het museum. U kunt hier over mailen, bellen of langs komen. TV Noord besteed zaterdagavond aandacht aan het oorlogsmuseum van Middelstum.

Telefoonnummer: 0627553967
Mail: obmmiddelstum@outlook.com 
Facebook: www.facebook.com/obmmiddelstum 
Adres: Oudeschoolsterweg 24 Middelstum

Bron: Team Middelstum-info (16 april 2015) foto toestel Jannes Klaassen