Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Schilderijen zijn nep.
Geen echte Jan van Essen.

De 8 schilderijen die onlangs door Gerhard Jansma op de zolder van de PKN kerk werden gevonden blijken nep te zijn. "We zijn bij de poot genomen" vertelt Jansma ons terwijl hij met de boot van het Waterschap ergens tussen Warffum en Onderdendam vaart. "Ik ben net gebeld door een laboratorium waar de schilderijen middels röntgen zijn onderzocht. Het kan beslist geen echte Jan van Essen zijn want de structuur van de verf is geheel anders dan die van Essen altijd gebruikte"

31032015Schilderijenzijnnep-1

Het bericht op Middelstum-info lokte een stoom van reacties uit. Een aantal kranten belden met de redactie van Middelstum-info of met Gerhard Jansma. Het bericht werd via onze site en Facebook maar liefst 6700 keer bekeken. Tot op heden weet nog steeds niemand wie de schilderijen op de kerkzolder heeft verstopt en wat de reden ervan is. Het zijn schilderijen zonder enige waarde. " Maar ze lagen goed verstopt in oude kranten (Trouw) van 1942" vertelt Gerhard Jansma ons nog. Om toch meer duidelijkheid over deze bijzonder vondst te krijgen worden de schilderijen komende woensdagmiddag (14.00 -16.00 uur) toch gewoon tentoongesteld in de Hippolytuskerk zoals eerder al medegedeeld is.

31032015Schilderijenzijnnep-2

Jansma zal hierbij aanwezig zijn om iets meer over deze bijzondere ontdekking te vertellen. "Ik hoop op veel bezoekers" vertelt hij ons nog, " En dan vooral op oud Middelstumers die hier eventueel iets meer van weten". Wij houden u op de hoogte.

Bron: Team Middelstum-info (31 maart 2015) foto toestel Jannes Klaassen