Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

De Nederlandse driekleur massaal uit op 20 april.
Middelstum 70 jaar bevrijd.

Op 20 april 2015 is het 70 jaar geleden dat Middelstum bevrijd werd. Als redactie kregen we een verzoek binnen om op deze dag als inwoners allemaal de Nederlandse driekleur te laten wapperen. Dit als eer betoon voor degene die voor onze vrijheid zijn gesneuveld tijdens De Tweede Wereldoorlog. Het verhaal in het kort (afkomstig van de website www.go2war2.nl) uit die tijd is hieronder te lezen.

29032015-70jaarbevrijdingMiddelstum

Zonder veel tegenstand en met de enthousiaste steun van verzetsmensen ging het bataljon 'Regina Rifles' sprongsgewijze voorwaarts en werd de provincie in het noordoosten op 20 en 21 april tot in het gebied Middelstum – Garsthuizen – Roodeschool – Usquert schoongeveegd. Pas toen Spijk ten zuidoosten van Roodeschool werd bereikt, kwam het bataljon onder hevig artillerievuur. Even later zou het bataljon worden afgelost door het Perth bataljon van de 11e Infanterie Brigade, die onderdeel was van de Canadese 5e Pantser Divisie. (Bron: http://www.go2war2.nl/)

Bron: Team Middelstum-info/Go2war.nl (29 maart 2015) foto toestel Archief