Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

"Koster Gerhard" doet bijzondere ontdekking!

Zoekgeraakte schilderijen komen te voorschijn!

Ook de Hoeksteen kerk is niet ontkomen aan de gevolgen van de vele aardbevingen in ons gebied. Binnenkort wordt de kerk dan ook geheel gerenoveerd en worden alle scheuren hersteld. In die tussentijd "kerkt" de PKN gemeente in de Hippolytuskerk. Tijdens voorbereidende werkzaamheden (leeg pakken van de hoge kerkzolder van de kerk) deed: "Koster Gerhard" een bijzondere ontdekking:

Boven op de hoge, oude kerkzolder vertelt hij ons zijn verhaal:

25032015 Gerard Jansma schilderijen kerk

"Toen ik wat planken uit het plafon verwijderde om meer ruimte te maken stootte ik tegen iets zachts en dacht wat is dit nu"? "Snel, brak ik meer planken weg en daar zag ik wat liggen.....tussen oude kranten en doeken lagen een groot aantal schilderijen"... "Ik heb gelijk de voorzitter van de kerkenraad gebeld en die was net zo verbaasd als ik. We zijn er toen mee naar Henk Helmantel in Westeremden gereden. Groot was onze verbazing toen we hoorden dat het om de bekende Ploegschilder Jan van Essen (1854-1936) ging. Van Essen was een prominent lid van de Groninger Kunstkring De Ploeg.

De Groninger Kunstkring de Ploeg werd opgericht in 1918 door schilders als Johan Dijkstra, Jan Altink, Jan Wiegers, George Martens en Alida Pott. In 1921 maakte Jan Wiegers in Davos kennis met het expressionistische werk van Ernst Ludwig Kirchner. Wiegers introduceerde zijn kleurrijke, grillige en expressieve manier van schilderen bij zijn Groninger collega's. De Ploeg schilders gebruikten deze schilderswijze om het Groninger landschap met felle kleuren vast te leggen.

Gerhard: : "Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing toen ik dat hoorde. Schildrijen die jarenlang op de zolder van de kerk hebben gelegen. Ik denk dat ze er in de oorlog zijn neergelegd om ze te beschermen tegen de Duitsers " In september zullen de schilderijen overgedragen worden aan het Groninger Archief. "Nee de kerk wordt er niet beter van" zegt Gerhard. Ze vallen nog onder de wet Oorlogsroof en ze vervallen daardoor aan de staat Der Nederlanden."

Wel zullen ze vanaf komende woensdag aanvang 14.00 -16.00 uur (en daarna iedere eerste woensdag van de maand) worden geƫxposeerd in Hippolytuskerk. De eerste keer zal Henk Helmantel aanwezig zijn om iets meer over kunstkring De Ploeg te vertellen.

Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Bron: Team Middelstum-info (25 maart 2015) foto toestel Jannes Klaassen