Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Victoria Lamentaties & Gesualdo Responsoria.

Capella Groningen geeft onder leiding van Enrique López-Cortón op 7 en 8 maart concerten met muziek voor de Goede Week. In dit programma combineert Capella Groningen de Klaagzangen van Tomás Luis de Victoria voor Witte Donderdag en Stille Zaterdag met enkele motetten uit de Tenebrae Responsoria van Carlo Gesualdo.

Archief foto Hippolytuskerk

Liturgische kerkmuziek uit ongeveer dezelfde tijd, aan het einde van de renaissance en op de drempel van de barok, maar stilistisch aan de uiteinden van zeer verschillende polen. Tomás Luís de Victoria (1548-1611) was priester en de grootste componist uit de Spaanse renaissance. Zijn muziek ademt ingehouden emotie, is expressief maar harmonieus. Don Carlo Gesualdo, prins van Venosa (1560-1613) was een Italiaanse edelman en wordt herinnerd door twee bijzondere prestaties: één is de moord op zijn vrouw en haar minnaar, de andere is zijn buitengewone muziek, die ons af en toe modern in de oren klinkt, waarin woordschildering tot in het extreme doorgevoerd wordt met chromatiek en abrupt wisselende ritmiek en harmonieën. Victoria stond al eerder op het programma van Capella Groningen. Gesualdo, minder bekend maar zeer de moeite waard, wordt voor het eerst gezongen.

Op 7 maart in de Hippolytuskerk te Middelstum, aanvang 20 uur, op 8 maart in de St. Jozefkathedraal in Groningen, aanvang 15 uur. Reserveren op: reserveringen@capellagroningen.nl Meer info op www.capellagroningen.nl.

Bron: Capella Groningen (16 februari 2015) Foto: Archief