Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Groningers draaien gaskraan dicht voorafgaand aan Kamerdebat.

Amsterdam/Groningen, Groningse burgers, organisaties en milieuclubs, waaronder de Groninger Bodem Beweging (GBB) voeren aanstaande donderdag 12 februari actie tegen het gasbesluit van minister Kamp. Tijdens de actie op Het Plein in Den Haag draaien de Groningers gezamenlijk een twee meter hoge stalen gaskraan dicht. Daarmee geven zij een duidelijke boodschap aan Kamerleden die die dag debatteren over de gaswinning: de enige manier om de veiligheid van de Groningers te vergroten is het permanent terugschroeven van de gaswinning en flink besparen op de gasconsumptie.

Groningers draaien gaskraan dicht-1

Donderdag debatteert de Tweede Kamer de hele dag over het besluit van minister Kamp van eind 2014, om in 2015 en 2016 maximaal 39,4 miljard m3 gas te winnen. Uit protest tegen dit besluit liepen in december vorig jaar ruim vijfhonderd mensen mee in een fakkeloptocht in de stad Groningen. Zij riepen de politiek op de gaskraan verder dicht te draaien om het aardbevingsrisico te verkleinen. Gisteren maakte minister Kamp onverwacht bekend dat tot 1 juli maximaal 16,5 miljard kubieke meter gas gewonnen mag worden, in afwachting van veiligheidsstudies. Omdat nog niet vast staat hoeveel gas er in de tweede helft gewonnen mag worden, is niet duidelijk of dit een vermindering of verhogen van de jaarlijkse gaswinning tot gevolg heeft.

De deelnemers aan de actie van donderdag roepen Kamerleden op een definitief besluit niet wéér uit te stellen maar nu eindelijk de veiligheid van de Groningers serieus te nemen en de gaswinning blijvend veel verder te verlagen. Ook moet de bewijslast bij schade worden omgekeerd én alle schade volledig worden vergoed. De oppositiepartijen in de Tweede Kamer (1) willen dat de gaswinning in 2015 terug wordt geschroefd naar maximaal 30 miljard kubieke meter, de minimale hoeveelheid gas die kan worden gewonnen zonder de leveringszekerheid in binnen- en buitenland in gevaar te brengen. Hoeveel gas regeringspartijen PvdA en VVD in heel 2015 willen winnen blijft vooralsnog onduidelijk.

Groningers draaien gaskraan dicht-2

De actie vindt plaats op het Plein in Den Haag, voor de ingang van de Tweede Kamer, en start om 10.15 uur. Tijdens de actie vertellen inwoners van de provincie Groningen wat zij vinden van het gasbesluit van minister Kamp. Kamerleden zijn daarnaast uitgenodigd om hun standpunten over de Groningse gaswinning toe te lichten. Meer informatie over de actie, onder andere over busvervoer vanuit Groningen, is te vinden op Facebook (2).

(1) GroenLinks, ChristenUnie, CDA, SP, Partij voor de Dieren, PVV
(2) Meer informatie over de actie: https://www.facebook.com/events/977380068940289

Bron: Groninger Bodem Beweging (11 februari 2015) Archief