Naar Archief 2016                                                                                                Naar Archief 2015

Tekst burgemeester Rodenboog 

tijdens persconferentie

van minister Kamp op 9 februari.

Op 17 januari 2014 sloten wij, overheden en NAM, een akkoord met de titel "Vertrouwen op herstel, herstel van vertrouwen". In dit akkoord is een breed pakket van maatregelen opgenomen om herstel van schade beter te regelen en de perspectieven van het gaswinningsgebied om veilig te kunnen wonen en werken in stand te houden.

Kamp-Rodenboog

Op dezelfde dag nog is de gasproductie in de clusters rond Loppersum met 80% terug gebracht. Dit heeft een positief effect gehad op aantal en kracht van de bevingen in Loppersum in het afgelopen jaar.Ondanks het akkoord en ondanks de vermindering van de productie is het belangrijkste doel van het akkoord niet gehaald: Het herstel van vertrouwen van onze inwoners in verantwoorde gaswinning.

De aanvulling van het akkoord, die wij hier als gezamenlijke overheden vandaag bekend maken, bevat uitbreidingen en verbeteringen die in het belang zijn van onze inwoners. Vanuit dat perspectief werken wij daar aan mee. Een belangrijk deel van de maatregelen is ook gewoon nodig, ongeacht de omvang van de gasproductie op korte termijn. Maar om te komen tot daadwerkelijk herstel van vertrouwen is er meer nodig dan een aanvullend akkoord en een Nationaal Coördinator.
Naar het oordeel van de burgemeesters zijn de maatregelen alleen maar effectief, indien ze hand in hand gaan met verdere betekenisvolle verlaging van de productie. Alleen dan blijven wij weg bij het beeld van dweilen met de kraan open en ontstaat er draagvlak voor de ingrijpende versterkingsmaatregelen en ruimte om te bouwen aan herstel van vertrouwen.

Albert Rodenboog
Burgemeester gemeente Loppersum
Mede namens de burgemeesters van de gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, De Marne, Eemsmond, Slochteren, Ten Boer, Winsum.

Bron: Gemeente Loppersum (10 februari 2015) Archief