Cantatedienst Johannes de Doperkerk Huizinge.
Zondag 18 november 2018, 16:30 uur.

In de cantatetraditie organiseert de kerk van Huizinge op zondag 18 november aanstaande weer een cantatedienst. Op teksten van Barbara de Beaufort en muziek van Kees Steketee wordt deze keer het Paradijsverhaal bezongen.

08112018 johannes de dopercantorij

Door de eeuwen heen is het paradijsverhaal van grote invloed geweest op het denken over mens en natuur. Met name de opvattingen dat de mens het hoogtepunt zou zijn van de schepping, dat de man boven de vrouw gesteld zou zijn, en dat wij alle ellende op de wereld te danken hebben aan het hapje appel dat Eva nam, hebben veel kwaad aangericht. Gelukkig is er ondertussen wel het een en ander gebeurd, en is het verhaal ook anders te lezen. Het accent ligt niet op de moralistische opvatting over wat later ‘de zondeval’ is gaan heten. Maar meer op de tragiek van mensen die opgroeien, wijzer worden en dus afscheid moeten nemen van hun idyllische kindertijd. De tragiek van het wantrouwen, dat zijn intrede doet. Maar ook op de band met God, die zijn geliefde schepping niet loslaat. En op de verbondenheid tussen mensen onderling en tussen mensen en dieren. Dit alles niet ten behoeve van de mens, maar ten behoeve van de schepping als geheel, waar het God uiteindelijk om te doen was.

Muzikaal wordt het verhaal, in- en uitgeluid door een mooi Engels koraal, vormgegeven in recitatieven en aria-achtige lijnen, dialogen en gesprekken tussen Eva, de slang, Adam en God. De dieren dansen in een 9/8 maat, Eva bezingt in een duet met de sopraansax hoe het zou kunnen zijn om ‘als goden te leven’, en als de zondeval dan toch onvermijdelijk aan de orde komt klinkt steeds een schrijnend dominantseptiem akkoord. En diezelfde liefelijke sax omspeelt daarna de ‘kringen van schuld’ en zorgt voor de ‘troost van het lied’.

Uitvoerenden zijn de Johannes de Dopercantorij o.l.v. Kees Steketee met als solisten Gera van der Hoek (sopraan), Barbara de Beaufort (mezzosopraan), Hinrick Klugkist (tenor) en Jan Smid (bas).
Voorganger in de dienst is Just van Es.
De instrumentale begeleiding is in handen van Kees Steketee (orgel) en Jolanda Tuma (sopraansax).
U bent van harte welkom.

Bron & foto: Kees Steketee (8 november 2018)