Stop de schimmelwoningen.

Van Groningen tot Venray en van Middelburg tot Nijmegen en zo ook in Bedum en Middelstum. SP -Kamerlid Sandra Beckerman stelde dit weekend Kamervragen over bijna veertig wijken met schimmelwoningen en achterstallig onderhoud, verspreid over heel Nederland.

13032018 Schimmel

De lijst kwam tot stand na een inventarisatie bij SP-afdelingen. Beckerman: “In al die wijken leven mensen in ongezonde of onveilige woningen. Opvallend veel kinderen in die wijken gebruiken medicijnen tegen astma. Ik vrees dat deze inventarisatie het topje van de ijsberg is. Ondanks verzoeken van de bewoners doen de verhuurders in deze wijken niks of te weinig. En dat terwijl huurders wel elk jaar een huurverhoging mogen ophoesten. Ze worden keihard in de steek gelaten.”

Deze ervaring heeft de SP ook in Bedum en Middelstum. “Werkelijk een schande hoe Wierden en Borgen huurders “nog steeds in de kou laat staan. Er gebeuren een aantal maatregelen bij een aantal huurders. Ze weigeren het collectieve probleem collectief aan te pakken. De druk vanuit de huurders zal groeien. Hopelijk ook nu vanuit Den Haag.”

Volgens Beckerman is het de hoogste tijd dat de minister niet meer wegkijkt, maar in kaart brengt waar in Nederland schimmelwoningen zijn en een grootschalig actieplan start om de problemen op te lossen: “De minister zegt dat de problemen lokaal opgelost moeten worden. Maar waar moet je heen als je verhuurder lak heeft aan je klachten? Onlangs nog was in het nieuws dat woningcorporaties winst maken. Dat geldt ook voor de commerciële huisbazen.

De SP zegt: dwing verhuurders die winsten te investeren in het verbeteren van de woningen, zonder dat het leidt tot huurverhogingen. Maak het mogelijk dat huurders kunnen afdwingen dat hun huizen worden opgeknapt. En pak de huisbazen aan die hun huurders in de steek laten. Deze mensen willen leven in gezonde huizen.”

Bron: Marieke Bootsma (13 maart 2018) foto toestel Google

Middelstum

°C

YAHOO_WEATHER_
Vochtigheid: %
Wind:N tot