Ik ben een kind van de NAM.
Ik vind ’t verschrikkelijk wat ze met Groningen hebben geflikt.

De grote zaal van de Hoeksteenkerk zat helemaal vol. Koster Gerard had 60 stoelen klaargezet maar dat waren er niet genoeg. Al deze stoelen werden bezet door mensen die gekomen waren voor het verhaal van de bekende schrijver Frank Westerman (1964) die was uitgenodigd door de Culturele raad van Middelstum.

12032018 Westerman 1

Hij begon zijn met de woorden: “Ik ben een kind van de NAM” en daar bedoelde hij mee dat zijn vader bijna zijn hele leven voor de NAM had gewerkt. Je hoorde een zacht “Boe geroep`’ vanuit de volle zaal. Westerman besprak zijn nieuwste boek “In het land van de Ja-knikkers” een titel met een knipoog naar de 700 ja –knikkers die er ooit in Schoonebeek hebben gestaan. In het genoemde boek zijn veel verhalen gebundeld die Westerman de afgelopen 25 jaar geschreven heeft.

12032018 Westerman 2

De verhalen die hij ons vanmiddag vertelde gingen over zijn tijd toen hij als kind in Emmen woonde en zijn vader bij de NAM werkte. Het was een tijd waarin medewerkers van de NAM bij elkaar woonden in dezelfde wijk en waar de voortuinen werden onderhouden door de NAM-hovenier en waar kinderen van de NAM personeel werden vermaakt in De BO (groot lux speelcentrum alleen voor kinderen van NAM personeel)

12032018 Westerman 3

Westerman vertelt een aantal gebeurtenissen uit die tijd waar het door handelingen de NAM helemaal misging. (Verzakken van boorinstallaties en een oliestroom die heel het dorp Schoonebeek er onder spoot) En toch werd de NAM bijna door iedereen op handen gedragen en was het Dagblad van het Noorden weer euforisch als er weer een s een nieuw aardgasveld was ontdekt.

12032018 Westerman 4

Maar zijn verhaal over die fietstocht die hij samen met zijn zus door dit dit gebied maakte (na de beving van Huizinge) heeft Westerman veel gedaan. “Ik vind het vreselijk wat ze Groningen hebben geflikt” zei hij dan ook. Na de pauze was er een boeiende discussie over maakbaarheid en hoe we nu verder moeten met de NAM.

Opnieuw een zeer succesvolle activiteit van de culturele raad.

Bron: Team Middelstum-info (12 maart 2018) foto toestel Jannes Klaassen

Middelstum

°C

YAHOO_WEATHER_
Vochtigheid: %
Wind:N tot