Hilbrand en Hannie de Jong nemen afscheid van Middelstum.

Zaterdagmiddag 9 september was er extra drukte op Ewsum. Hannie en Hilbrand de Jong hadden een kleine receptie om stil te staan bij hun vertrek naar Drachten. Veel vrienden, buren en kennissen kwamen langs. Ze waren gevraagd geen cadeautjes mee te nemen. In plaats daarvan kon men een enveloppe met inhoud geven ten behoeve van de Stichting A Littel Fun, de stichting van Gerrit en Martha Littel die fantastisch werk doet voor gehandicapten. De giften waren royaal.

Hilbrand De Jong 3

Ook Middelstum-Info was uitgenodigd waarvoor ze even tijd hadden ingepland. Hannie en Hilbrand hebben 33 jaar lang in Middelstum gewoond en zijn beide altijd actief geweest. Hannie was meer dan 25 jaar vrijwilligster bij de bibliotheek, vele jaren bestuurslid van het Nut (ze organiseerde cursussen ‘Luisteren naar klassieke muziek’) en was collectant voor diverse goede doelen. Ook in het Hippolytushoes was ze actief. Ze beheerde het winkeltje, regelde de bibliotheekboeken en hielp als vrijwilligster bij de maaltijden en de bingo.

Hilbrand werd in december 1982 directeur van de Spaarbank Middelstum. De bank groeide, en het gebouw werd een paar keer flink verbouwd. Toen duidelijk werd dat de bank toch niet groot genoeg was om zelfstandig door te gaan werd in 1999 een goede fusiedeal gemaakt met SNS Bank. Het SNS Fonds Middelstum werd opgericht. Een deal waar hij nog steeds trots op is omdat de meeste plaatsen met niets of slechts een symbolisch bedrag werden afgescheept. Als er goed mee wordt omgegaan kan Middelstum eeuwen vooruit ..... In al die jaren is hij ook voor het dorp bezig geweest. In besturen van Handelsvereniging, het Nut, Hippolytushoes, Borgterrein Ewsum, Stichting Dorpsbelangen en (nog steeds) de Stichting Vrienden van het Hippolytushoes. Verder werd hij vaak gevraagd om aan plaatselijke en gemeentelijke werkgroepen deel te nemen. Landelijk zat hij in diverse besturen en werkte hij mee aan de ontwikkeling en verbetering van bankproducten.

Hilbrand De Jong 1

Na 44 jaar provincie Groningen (ze hebben ook in Bedum en Siddeburen gewoond) gaan ze nu terug naar het ‘Heitelân’.  Hannie: we hebben het mooiste plekje in Drachten. Een appartement op de 7e (bovenste) verdieping met een heel groot dakterras en uitzicht over een parkje met grote vijver. Aan het eind op 400 meter lopen staat schouwburg De Lawei en begint het uitgebreide winkelgebied. Alle voorzieningen zijn op loop- of fietsafstand. We zitten bovendien dichtbij Appelscha waar dochter Marjan met schoonzoon Johannes en de kleinkinderen Josephine en Jurre wonen.

Hilbrand: we gaan het gemoedelijke van Middelstum best wel missen. In PLUS Tuitman kenden ze ons bij naam, dat zien we in Drachten nog niet gebeuren. Alleen bij Praxis en Gamma ben ik al bekend .... Drachten heeft geen stadsrechten en is dus een ‘dorp’. In 1950 had het 10.000 inwoners, nu meer dan 46.000. Naar inwonertal is het na Leeuwarden de tweede plaats van Friesland. Het ligt heel centraal aan de A7. In een goed uur ben je in Almere.

Hilbrand De Jong 2

Met Jaap van der Laan worden herinneringen opgehaald over Middelstum-Info. Toen de papieren uitgave door geldgebrek dreigde op te houden werd de spaarbank (toen al Bondsspaarbank) vaste adverteerder voor 2 volle pagina’s. En toen Middelstum-Info op internet bedacht Hilbrand een manier om steun te krijgen van het SNS Fonds. Jaap bood namens Middelstum-Info een aantal leuke relatiegeschenkjes aan. De contacten met goede vrienden in Middelstum zullen blijven, het stel zal vast nog wel eens in het dorp te zien zijn!

Bron: Hilbrand de Jong (11 september 2017) foto toestel Jaap van der Laan

Middelstum

°C

YAHOO_WEATHER_
Vochtigheid: %
Wind:N tot